Motosiklet muayene ücreti 2024 ne kadar, ülkemizde motosiklet sahipleri tarafından motor muayene dönemlerinde oldukça merak edilen konuların başında gelmektedir. Ayrıca motosiklet sahipleri motosiklet randevusu nasıl alınır? Motosiklet muayenesinde nelere bakılır, motosiklet muayenesi kaç yılda bir yapılır, motor vizesi nedir gibi çeşitli sorulara da cevaplar aramaktadırlar. Bu konumuzda tüm sorulara elimizden geldiğince cevap vermeye çalışacağız.
Motosiklet sahiplerinin, motor muayenesini aynı araç sahiplerinin araç muayene istasyonlarında yaptırdıkları gibi motosikletler için özel olarak kurulmuş motosiklet muayene istasyonlarında motorlarının vizesini yaptırmaları gerekmektedir.
Motosiklet Muayenesinde Nelere Dikkat Edilir?
Motosiklet sahiplerinin motorlarını muayeneden geçirebilmeleri için tüvtürk motosiklet muayene istasyonlarında başlıca özellikleri kontrol edilir.
Motor muayenesinde dikkat edilen başlıca hususlar şu şekildedir;
- Tüm araçlarda olduğu gibi motosiklette de ilk olarak plaka, motor şasi numarasının motosiklet ruhsatında yazan bilgilerle eşleşip eşleşmediğine bakılır.
- Motosikletin lastiklerinin diş kalınlıklarına bakılır, lastik diş derinliği 1mm ve üzerinde olup olmadığı kontrol edilir,
- Uzun ve kısa far lambaları ile birlikte sinyal lambalarının sorunsuz ve düzgün bir şekilde çalışıp çalışmadığı kontrol edilir.
- Motosikletin frenleri dikkatli bir şekilde incelenir. Ani olarak yapılan frenlerde motosikletin duruyor olması ve frenlerin sıkıyor olması önemlidir
- Motorların gösterge panelinde bulunan kilometre saati ve sinyal göstergelerinin düzgün çalışıp çalışmadığı kontrol edilir.
- Motosiklet kornasının düzgün çalışıp çalışmadığı kontrol edilir.
- Gereğinden fazla hasar görmüş parçaları motor muayene istasyonun gitmeden kontrol ettirip değiştirmeniz sizin için faydalı olacaktır.
Yukarıda saymış olduğumuz hususlara dikkat etmeniz dahilinde motosikletiniz sorunsuz bir şekilde muayeneden sorunsuzca geçecektir.
Motosiklet Muayene Ağır Kusur Nasıl Olur?
Motosikletiniz muayene sonucunda şu sebeplerden dolayı ağır kusurlu sayılacaktır ve muayeneden geçmeyecektir. Bu nedenle aşağıda belirtmiş olduğumuz hususları mutlaka motosiklet vizesi öncesi işi bilen bir ustaya göstererek sorunları çözmeniz sizin için iyi olacaktır.
Ağır Kusurlu Sayılacak Motosiklet kusurları;
- Motosiklet kullanıcıların en çok dikkat etmesi gereken şey kasktır. Herhangi bir kaza anında başınızı koruması nedeniyle sürekli yanınızda ve motoru kullanırken de başınızda takılı olması gerekmektedir. Bu nedenle muayeneye getirilen motosiklette mutlaka kask bulunmalıdır. Eğer muayene esnasında kask bulunmuyorsa motor ağır kusurlu sayılacak ve muayeneden kalacaktır.
- Motosikletin park halindeyken ayakta durmasını sağlayan ayağı yok veya kapanmasını engelleyen herhangi bir hasarı varsa ağır kusur sayılacaktır.
- Motorun amortisör kısmında herhangi bir arıza mevcut ise motosikleri yine ağır kusurlu sayılacaktır.
Motosikletinizi muayene istasyonuna götürmeden önce bu hususları kontrol ettirir ve sorunları ortadan kaldırırsanız motorunuzun ağır kusurlu olmasını engelleyecek ve muayeneden sorunsuzca geçecektir.
Motosiklet Muayene Ücreti 2024 Ne Kadar?
2024 yılı Motosiklet muayene ücreti 927,60 TL. Bu tutar aynı zamanda traktör ve römorklar için de geçerlidir. Her sene yılbaşında yeniden değerleme oranına göre tutar değişmektedir. Motosiklet muayene ücretini nakit veya anlaşmalı bankalara ait kredi kartlarıylada ödeyebilirsiniz.
Motosiklet Muayene Gecikme Cezası ve Ücreti Nasıl Hesaplanır?
Motorunuzun muayene tarihini geçirdiyseniz tüm araçlarda olduğu gibi gecikme ücreti alınır. Muayene gecikme ücreti her ay için %5 olarak hesaplanır. Geciktiğiniz gün sayısı ister bir olsun ister 29 gün olsun tüm aya ait %5 oranında gecikme cezası uygulanır.
Motosiklet Muayenesinde Gerekli Evraklar Listesi
Motosikletinizin muyanesi (vize) işlemleri yapılırken yanınızda bulunması gereken bazı evraklar bulunmaktadır. Bu evrakların eksiksiz bir şekilde muayene sırasında yanınızda olması muayene kadar önemlidir.
Motosiklet muayene esnasında gerekli evraklar şunlardır;
- Motosiklet sürücü belgeniz (ehliyet) ve TC kimlik kartınız
- Motosikletinize ait ruhsatınız
- Motosikletinizin o anki güncel kilometresi
- Motosikletinize ait zorunlu trafik sigortasının yapıldığına dair belge.
- Motosikler muayene ücretinin ödendiğine dair makbuz.
Bu belgeler eksiksiz olarak yanınızda bulunduğu zaman motosikletinizin muayene işlemi oldukça hızlı bir şekilde sonuçlandırılacaktır.
Motosiklet (Motor) Muayenesi Kaç Yılda Bir Yapılır?
Sıfır alınan motosikletler aynı otomobillerde olduğu gibi ilk 3 yıl boyunca muayene yapılmazlar. Sıfır alınmış motosiklet ruhsat tescil tarihi baz alınarak 3 yaşını doldurduğu anda ilk muayenesi yapılır. İlk muayene sonrasında ise her 2 (iki) yılda 1 (bir) defa muayene yaptırılması gerekmetedir.
Tüvtürk Motosiklet Muayene Randevusu Nerden Alınır?
Motosiklet muayene randevusunu ücretsiz olarak tüm tüvtürk istasyonlarından alabilirsiniz. Ayrıca sadece motosikletler için açılmış olan motosiklet muayene istasyonlarından da alabilirsiniz. Motosiklet muayene istasyonlarında sadece motorlara bakıldığı için muayene işlemleriniz de çok fazla sıra beklemeden hızlıca gerçekleştirebilirsiniz.
Tüvtürk Motosiklet Muayene Randevusu Nasıl Alınır?
Motosiklet randevusu da diğer araçlarda olduğu gibi tüvtürk online internet sitesinden veya tüvtürk müşteri hizmetleri 0850 222 88 88 numaralı çağrı merkezinden oluşturulabilir.
Tüvtürk araç muayenesini ücretsiz olarak nasıl alacağınızı detaylı olarak anlattığımız konumuza göz atarak motosiklet muayene randevunuzu ücretsiz bir şekilde oluşturabilirsiniz. https://www.aracbilgileri.com/tuvturk-ucretsiz-arac-muayene-randevusu/
Motosiklet Egzoz Muayenesi Yapılır Mı?
“Tarım ve Orman Traktörleri, Motosiklet ve Mopedler ve 1979 model yılı ve öncesi dizel motorlu taşıtlar, Hibrit ve Elektrikli araçlar ile Hidrojen Yakıtlı araçlar Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm işleminden muaftırlar.” tüvtürk resmi sitesinde verilen net bilgiye istinaden, motosikletler için egzoz gaz ölçümü veya egzoz muayenesi yapılmamaktadır.